Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/users/maatiftp/maartjedelint.com/inc/global.php on line 49
Maartje de Lint -
NL/EN/DE


Being groomed at the Amsterdam Kleinkunst Academy for stage performance, followed by a classical vocal education at The Sweelinck Conservatorium it was clear from the start that Maartje's career would be as a singer in the widest and most positive sense of the word.

 

 

Her wide ranging vocal abilities, relentless enthusiasm for all things performance combined with a sparkling, ever optimistic personality have taken her across the globe working with, and learning from the best and most inspiring in the industry as Seiji Osawa, David Pittman-Jennings, Reinbert de Leeuw, Kees Olthuis en Gerardjan Reijnders and many others.

Click on the Facebook button for her recent carreer events.

 

Not satisfied with perfecting her own performance on stage as a soloist and member of the Dutch National Opera Chorus, she has also taken to coaching others in order to take all AGMs from boring to scoring by teaching the corporate world the 'Art of Presentation'.

 

From 'Fellow in Voice' to alround professional in opera to oratorium, Lied to musical, , Maartje's versatility seems inexhaustable, moving effortlessly from one genre to the next.

Maartje met pianist Brian at The National Opera in Amsterdam and started working with since 2001 performing many Lied en musical concerts all over The Netherlands.

 

Maartje's and Brian’s latest release is their personal interpretation of the modern classical crossover 'December Songs', a song cycle by well known and multiple award winning musical theater composer Maury Yeston. Click on the Soundcloud link for a preview, of download on Itunes or Spotify.

 

 

Quote from composer Kees Olthuis: “The interpretation of December Songs sets tears in my eyes. Maartje’s voice in intensely moving in expressivity, diction, timbre and vibrato.”Opera in bedrijf, how that works?

 

Iedereen heeft het potentieel in zich een krachtige presentatie neer te zetten. Ik maak je bewust van dit potentieel van je stem door met je te gaan zingen, en help je als het ware met het openen van de deuren. Het is zoveel makkelijker dan je denkt! 

 

Door samen te zingen en oefeningen te doen die regelrecht uit mijn operapraktijk komen, geef ik je de praktische tools in handen waar je zelf verder mee kan! Iedereen heeft een stem, en in die stem ligt een oneindige zee aan mogelijkheden verborgen.

In een groep van 10-15 personen volgen we deze 6 stappen:1. Management van de adem
Onze vitaliteit en levenslust is afhankelijk van onze manier van ademhalen. Bewustwording en management van de adem brengt rust en structuur tijdens het spreken; voor jezelf en je toehoorder(s). De adem brengt je direct in contact met je lichaam en is de basis van de kennismaking met je instrument. 

2. Stem resonantie

Resonantie is het weerklinken van je stem in je lichaam (en de ruimte om je heen). Zoals een koepel van een kerk de klank versterkt heb jij ook resonantie ruimtes in je lichaam. Deze leer je inzetten voor volume en projectie van de stem. Bij gebruik van de resonantie krijgt de stem een rijkere en meer authentieke klank. 

3. In het licht van de volgspot

De volgspot hangt in het theater hoog boven het toneel en volgt de solist overal in een stralende lichtbundel. Deze kan met kleppen ook nog eens groter gemaakt worden. Ik leer je om regisseur van je eigen volgspot te worden hoe je jezelf letterlijk in 'the spotlights' zet!


4. Dictie en toon

Onduidelijk spreken kan een presentatie afzwakken. Ook de toonhoogte geeft -vaak onbewust- veel informatie over de spreker en zijn/haar boodschap.

Door een rustige, resonerende spreekstem met een ontspannen toon, die trouwens voor iedereen anders is, trek je je publiek naar je toe en houd je de aandacht vast.

5. Expressie is een bindmiddel

Mimiek en emotie werken als bindmiddel. Mensen worden graag geraakt en zien en horen graag welke passie er schuilt achter je plannen en producten! Publiek is op zoek naar vermaak én herkenning. Prikkel hun fantasie en laat ze naar huis gaan met iets om over na te praten!

6. Regie nemen = vertrouwen geven
Maak jezelf los van de oordelen van je publiek (en wellicht ook die over jezelf) en neem de regie: Mensen vinden het heerlijk om door jou geleid te worden! Ervaar hierin ook de rol van je publiek. Precies weten wat je wilt (zeggen) zorgt voor interesse en geeft vertrouwen. 

 

 


Contact in Presentatie is een unieke stemtraining ontwikkeld door Maartje de Lint, vanuit haar jarenlange podiumervaring als Operazangeres.

De universele wetten van Het Theater zijn krachtige tools om contact te maken met je publiek en ze te verleiden en te overtuigen met jouw boodschap!
Kijk onder Media hoe Maartje dat doet. werk in uitvoering

 4 April Mattheus Passion te Heiloo

In het dorp waar ik getogen ben mag ik dit jaar de Mattheus zingen bij het Oratoriumkoor Heiloo in de ter Coelster Kerk onder leiding van dirigent Paul Waerts. 

Wat wel heel bijzonder is, is dat mijn moeder meezingt in het koor!

 

Kijk voor meer info en kaarten hier.

 

 

17 en 31 Maart 2014 Zangcoaching 'Zingen bij DNO'

Er kan weer meegezongen worden bij De Nederlandse Opera! Op 15 maart gaat er een nieuw koor starten o.l.v. dirigente Hebe de Champeaux. Er is plaats voor maarliefst 80 zangers en zangeressen. Ook kan de opera Arabella met 40% korting bezocht worden. 

Op 17 en 31 maart verzorg ik een uitgebreide coaching sessie. Zing en geniet mee! Schrijf je in via www.dno.nl/zingen.

 

6 Februari 2014 Optreden bij DWDD!

In het teken van de nieuwe naam van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet vanaf 17 februari 2014: Nationale Opera & Ballet, treden we op bij DWDD en zingen we de begintune van het programma in een arrangement voor koor door Bob Zimmerman.

Klik hier voor een terugblik.

 

18 Oktober 2013 Muzikale bijdrage op de VBMK.

De VBMK; de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland hield vandaag zijn jaarvergadering in de Oosterkerk te Hoorn.

Samen met mijn organist en pianist Brian Fieldhouse verzorgde ik de muzikale omlijsting van die dag. Een genot om met de klanken van het prachtige orgel aldaar te mogen klinken in een arrangement van Brian van het Ave Maria van Schubert.

Kijk voor meer info op vbmk.nl

 

 

16 Oktober 2013 Zangles aan trainers van Great Communicators Amsterdam

Een goed gebruik van de stem is bij het houden van een zakelijke presentatie binnen of buiten je bedrijf van groot belang. 

Ook de trainers van Great Communicators blijven zich ontwikkelen, inspireren en opleiden. Ik gaf ze een graag een blik op het grote potentieel van onze eigen stem. 

 

6 Oktober 2013 DNO brengt voorstellingen Armide van Gluck

 Gisteravond zong, danste, trilde en spetterde ik in de generale van Armide, de eerste koorproductie van De Nederlandse Opera van dit nieuwe seizoen. Het is een heerlijk gevoel om door zowel regisseur Barrie Kosky en dirigent Ivor Bolton te worden uitgedaagd om werkelijk alles uit de kast te trekken tot (en met) de fysieke grenzen van een operazangeres. Kijk voor meer info en kaarten bestellen op www.dno.nl

 

4 Oktober 2013 inschrijving bij Pollock Artists Management

Netwerken is en blijft een van de belangrijkste dingen als je als zanger mooie dingen wilt blijven doen, en steeds op zoek wilt gaan naar nieuwe uitdagingen. Als uitvoerend artiest heb je daar mensen voor nodig die jou promoten en zakelijk afspraken maken met opdrachtgevers. Ik ben dan ook erg blij met het hernieuwde contact met Leendert Rietdijk van Pollock, die mij nog kent uit de tijd dat ik studeerde bij Cora Canne Meijer. kijk voor meer info op www.pollock.nl

 

28 September 2013: Als 'Mystery guest' bij Frommermann

Wat een eer om op te mogen treden in het 'Greatest Hits' programma van de Frommermannen in de Philharmonie in Haarlem!

In 'La ci darem la mano' uit Don Giovanni werd ik vanuit de zaal, niet door 1 maar 5 mannen het podium opgezongen. Om daar aangekomen nog 'Baby it's cold outside' en Liefde in rythm' mee te zingen. Een unieke en heerlijke ervaring! Frommermann tourt momenteel door NL met 'Frommerfranz'. Komt dat zien! Meer info op www.frommermann.nl

 

 

15-18-20 September 2013 tournee Hollander met Yannick!

Net terug van een bijzonder tournee van Die Fliegende Hollander met Het Rotterdams Filharmonisch o.l.v. Yannick Nezet-Seguin. Een zinderende finale gisteravond in het Konzerthaus in Dortmund met de bariton Egils Silins als Hollander, ingevlogen vanwege een zieke Evgeny Nikitin. Of ik zoiets bijzonders in mijn zangersbestaan nog ga meemaken betwijfel ik: Wat kan die man zingen!! Iedereen werd opgetild door zijn geluid en presence op het toneel en het verhaal kwam tot leven als nooit daar voor. Deze prachtige herinnering zal ik nog heel lang bij me dragen. Wat heb ik toch een prachtvak!

Foto: repetitie Konzerthaus Dortmund (Egils zittend op 1e rij) 

 

9 September 2013 een lovende recensie in het NHD!

Ook te lezen op mijn Facebook pagina.

 

7-8 September 2013 De Hoornse Haven Concerten

Meer dan duizend man publiek op de kade!

Als artistiek adviseur maakte en presenteerde ik het programma voor dit 2 dagen durende muziekspektakel vanaf de driemaster De Abel Tasman.

Met artiesten als De Amsterdam Big Band o.l.v. componist Tijn Wybenga, zigeunergroep Sintiromarus, de mannen van Frommermann en als afsluiting op de zondag Het Dudok Kwartet. Jullie waren fantastisch!

foto: Rob en Jet Verhoek

 

12 Augustus 2013 Het koor van DNO heeft een Artistiek Leider!

Lang gewacht maar nu is hij daar, onze nieuwe -interim- Artistiek Leider van het koor van De Nederlandse Opera; Thomas Eitler.

Hij zal zich, naast het dirigeren van een aantal producties, bezig houden met het artistiek beleid van het koor, het afnemen van audities, invullen van openstaande vacatures en nog veel meer. 

Kijk voor meer informatie op LinkedIn.

 

 

19 Juni 2013 Pentekening Ingeborg Oderwald

Gisteren kwamen Paul Holterman en Frits Vliegenthart bij me met deze prachtige pentekening van Ingeborg, tijdens een bezoek in haar atelier. De tekening is van mij en Martin Wright, toen artistiek leider van het koor van DNO, tijdens ons concert in 2010 van de Songs van John Bucchino. Voor meer info over de kunstenares kijk op www.ingeborgoderwald.nl

 

10 juni 2013 recensie Noord Hollands dagblad

(Te klein? Lees hem dan op mijn Facebook pagina!)

 

8 Juni 2013 Stabat Mater Pergolesi

 

Vanavond zong ik samen met sopraan Lisette Bolle het Stabat Mater van Pergolesi op het Festival Oude Muziek Nu te Hoorn.

Heerlijk zo'n 'thuiswedstrijd'! Onder directie van Joep van der Oord en zijn voor deze gelegenheid samengestelde projectkoor werd een een genot om dit stuk -in een goed gevulde Oosterkerk- te zingen.

Ik ben erg benieuwd naar de gemaakte opname, wellicht binnenkort -een deel- op mijn facebook pagina!

Tot volgend jaar allemaal? Kijk op www.oudemuzieknu.nl

 

4 Juni 2013 'Die Meistersinger'/Wagner

 

Vandaag de eerste voorstelling van 'Die Meistersinger' bij De Nederlandse Opera.

Een koor van maarliefst 100 man/vrouw en vele, vele solisten.

Na een lange repetitie periode voor deze 5,5 uur durende opera is het dan zover. In de wandelgangen wordt deze uitvoering ook wel "Meistersinger The Musical' genoemd vanwege de vele dansbewegingen en de lichtvoetigheid van de regie en kostuums.

Nog tot 23 juni te zien in Het Muziektheater Amsterdam. Kijk op www.dno.nl!

 

11 April 2013 'Master Your Presentation' op de UvA

 

Op uitnodiging van 'Fishes to Birds' Bureau voor training en ontwikkeling gaf ik vandaag mijn 'Master Your Presentation' training aan UvA Master studenten. 

We werkten aan de persoonlijke betrokkenheid in je eigen presentatie en contact maken met je publiek, of in dit geval, de klant waar ze hun product/project plan voor moeten presenteren. We hebben gezongen, gesproken over persoonlijke passie, expressiviteit, het innemen van de ruimte, stemgebruik en nog veel meer! Een zeer inspirerende dag voor zowel mij als de studenten.

 

28 Maart 2013 Spanning en ontspanning bij de Passie

 

Om 17.30 vertrok ik naar Veenendaal voor de Mattheus Passie. Op mijn verjaardag nota bene :-). Volgens contract zou het concert om 20.00u beginnen maar na een dubbelcheck op de website bleek het 19.30. Daar ging mijn schema! Make-up en voorbereiding dan maar in de auto.

Met een klein kwartier voor aanvang kwam ik aan bij 'De Lampegiet', rennen naar de kleedkamer, omkleden, snel naar de wc en OP! Het eerste deel ging voorspoedig. Na een rustige pauze op voor de 2e helft waarin ik voor 'Ach Gogatha' zo aan het genieten was van het prachtige koor, dat ik vergat op te staan! Oeps, dat is ook weer iets te ontspannen natuurlijk :-)

Hans Lamers (foto), Andre Post, Sander Heutinck, Selma Harkink, Pascal Pittie, Marcel van Dieren, koor en orkest: Allen dank voor deze prachtige uitvoering!

 

25 Maart 2013 Voorbereiden voor de Mattheus Passie

 

Wat heerlijk dat ik hem weer mag zingen; de alt partij van de Mattheus. Dit jaar in Veenendaal. Het blijft een groot plezier met deze stemband-strelende muziek :-) Ik zie u graag komen in Veenendaal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 Maart 2013 Artikel en foto in NRC Spitsuur.

 

Ga voor de tekst van dit artikel naar nrc.nl.

Interview door Charlotte van't Woud.

Foto: David Galjaard

 

 

 

 

 

 

5 Maart 2013 Het drama van het koninklijke bed!

 

Dat opera mensenwerk is, hebben we vanavond kunnen ervaren! 

In de 2e acte zingt de prins vanuit zijn bed. Dan gaat het bed af en komt de hofhouding (het gehele koor) op in een speciale loop formatie. Maar ja, wat doe je dan als dat bed niet afgaat? Er was geen beweging in te krijgen!! Ja; improviseren dan maar: We liepen onze patronen dan maar om het bed heen. Met man en macht probeerden de toneelmeesters beweging te krijgen in het bed, maar tevergeefs. Het doek viel...

Met een speciaal luchtdruk systeem ging het bed daarna wel af. Opluchting! Het applaus dat volgde toen het doek weer opging was hartverwarmend! Theater maken blijft een avontuur, en een kijkje achter de schermen was gelukkig welkom.

 

1 Maart 2013 Premiere L'amour des trois Oranges

Gisteravond de spetterende premiere van L'Amour, zoals wij het in de wandelgangen noemen.

Een zeer energieke en levendige opera van De Nederlandse Opera geschikt voor het hele gezin. 7 Jaar geleden speelden wij hem ook al, maar het plezier was er niet minder om :-)! Rennen, lekker gek doen, strak zingen (ja lastige ritmische capriolen van Prokofiev) en uiteindelijk de liefde die alles overwint. Mis hem niet dit opera feestje; succes verzekerd!

Op de foto zie je mij als hofdame van Koning Klaver.

 

 

26 Februari 2013 Slotconcert Zingen bij DNO!

Wat een succes hadden alle deelnemers van Zingen bij DNO! van Het Grote Koor (480 mensen) o.l.v. dirigent Hans Nieuwenhuizen en Het Gevordenden koor (80 mensen) o.l.v. Winfried Maczevski.

Repertoire van o.a. Verdi, Wagner, Brahms en Smetana. Het Gevorderden Koor had bovendien met Meisje Hummel in maarliefst 2 dagen een knappe regie ingestudeert. Het publiek had zichtbaar genoten, wat wel bleek uit het overweldigende applaus wat loskwam. Dames en heren: Het was een genot om u te coachen en zie u graag weer volgend jaar terug!

foto: generale repetitie Grote Koor

 

8 Februari 2013 Kennismaking Projectkoor Hoorn

Repertoire: Stabat Mater Pargolesi 

 

Voor het Festival Oude Muziek Nu in Hoorn maakte ik gisteren kennis met het projectkoor van Joep van der Oord, dirigent. Ik zal de alt partij gaan zingen op 8 juni, Lisette Bolle de sopraan. In deze uitvoering zal het dameskoor een deel van de solo partijen voor haar rekening nemen.

Na de pauze, gaf ik het 2e deel van de repetitie de dames een spontane coaching en gingen de stemmen nog meer stralen! 

 

 

8 Februari 2013 Repetities L'Amour des trois oranges

Nog 3 weken voor de 1e voorstelling!

 

In Het Koor van De Nederlandse Opera zijn we druk bezig met de voorbereidingen van L'Amour, zoals wij het in de wandelgangen noemen. Het is een heerlijk opera om aan te werken. Lekker gek doen, veel spel en beweging en schitterende kostuums!

Tovenaars, 3 prinsessen, een prins en natuurlijk zijn er ook slechteriken die alles proberen te saborteren: deze opera is echt geschikt voor het hele gezin!

Kijk voor de data op dno.nl.

 

7 Februari 2013 Zangcoach Mini Opera "3 Sinaasappelen"

Plaats: Oostvaarderscollege Almere

 

Vandaag alweer de 4e sessie in Almere voor het spannende mini opera project! Zo'n 80 kids uit 2 HAVO & VWO werken samen naar de voorstelling van 19 en 21 maart.

Vanuit de afdeling Educatie van Het Muziektheater Amsterdam coachen en begeleiden wij de kids in de totstandkoming van dit project. Bij opera hoort niet alleen zang, maar ook een orkest: Componist Willem van Merwijk schreef niet alleen de muziek maar begeleidt ook de orkestleden. Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor spel, dans en het maken van de kostuums. Ik ben de zangcoach van de meiden en ondersteun, vanuit mijn praktijk ervaring, het productieteam. 

 

14 Januari 2013

Stemcoaching voor "Zingen bij DNO"!

 

In januari en februari ben ik de stemcoach van Het Grote Koor en Het Gevorderden Koor van "Zingen bij DNO". Een amateur koor van bijna 500 man/vrouw die 2 maanden repeteren aan prachtige opera werken. Op 26 februari zullen zij samen een slotconcert geven in de Doelenzaal, Het Muziektheater Amsterdam.

Dirigenten Winfried Maczevski en Hans Nieuwenhuizen.

Doet u volgend jaar ook mee?

 

 

24 December 2012

Morgen de 7e voorstelling van Zauberflote. De kritieken zijn lovend en de hele reeks is uitverkocht!

Een mooie afsluiting van dit jaar, voor het koor, de solisten en De Nederlandse Opera!

Per 1 januari is de fusie tussen de De Nederlandse Opera en Het nationale Ballet een feit. Heel spannend wat 2013 voor ons gaat brengen!

 

 

29 Oktober 2012

In het koor van De Nederlandse Opera zijn we met de voorbereidingen voor Zauberflote begonnen. 

Met Simon Mc. Burney en Marc Albrecht beloofd dit een hele spannende en vernieuwende productie te worden. Hiernaast een foto van A dog's heart, Simon Mc. Buneys laatste opera voor DNO, waaar hij groot succes mee behaalde.

 

1 September 2012

In de rol van Artistiek Adviseur maakte ik een spetterend Tango en Opera programma voor de Hoornse Haven Concerten (HHC).

Op de foto het publiek op de overvolle kade van de Karperkuil.

 

1 Augustus 2012

We hebben een nieuwe algemeen directeur: Els van der Plas

 

Els van der Plas was sinds januari vorig jaar directeur van het Nederlands Instituut voor Design en Mode. De kunsthistorica was daarvoor de eerste directeur van het Prins Claus Fonds (1997-2010).

 

 

 

11-01-2012 Kees Olthuis, vriend/componist/fagottist, schrijft mij een brief n.a.v. mijn December Songs

Ik heb vanavond geluisterd naar de December Songs en ben diep, diep onder de indruk.
De manier waarop je zingt roept enorme emotie op.
De expressiviteit, de dictie, je timbre, het vibrato, de intensiviteit zijn ongekend.
Je vertelt echt een verhaal. Je zingt zo ontroerend en van binnen uit.

Aan het eind van de cd , had ik tranen in mijn ogen.
Je hebt echt iets in mij losgemaakt. Een absoluut hoogtepunt is " My Grandmother's Love Letters".
Met veel liefs en vol bewondering, namens Loeky,

je Kees

 

2 Januari 2012

Interview in het Noord-Hollands Dagblad n.a.v. mijn CD 'December Songs'

door Mark Minnema

 

Muziek kan veel troost geven 

(verkorte versie)

 

Hoorn - Ze moest 'diep door het stof', zegt de Hoornse zangeres Maartje de Lint, om de liederencyclus 'December songs' te kunnen zingen. Zo persoonlijk raakte haar deze muziek over verlies en verwerking. De Lint brengt de liederen nu uit op cd.

Door keihard studeren kwam ze er doorheen. Via keel, longen, middenrif tot diep in de buik kwam ze bij haar emoties uit. En het was zoals ze het tijdens haar muziekstudie geleerd had: doorleef je emoties om ze vervolgens te kunnen beheersen. Waardoor emoties niet meer met jou aan de haal gaan, maar terecht komen bij het publiek.

Voor De Lint voelde het ook als terugkeren bij waar ze begon: de muziek van Amerikaanse componisten als Cole Porter en Steven Sondheim. Daarna zong ze het hele klassieke repertoire, van Schubert tot Bach, Mozart en de Italiaanse opera's. Maar bij de 'lichte' klassieken, waartoe je ook Sondheim of de door haar bewonderde Kurt Weill kunt rekenen, voelt De Lint zich het meest thuis. Het is de muziek die het best past bij haar stem: ze is mezzo-sopraan, maar heeft zo'n groot bereik dat ze ook alt en sopraan heeft gezongen. ,,Tegenwoordig noem ik mezelf gewoon zangeres'', zegt ze nuchter.

,,Ik zoek een heel persoonlijke weg die past bij mijn stem en bij de sfeer die ik wil overbrengen. Ik houd van verhalen, het levenslied zoals Brecht en Weil dat maakten. Het moet gaan over de levens van mensen.''

 

 

10 December 2011

Mijn CD is uit! Een droom is in vervulling gegaan!

Bestel hem door mij een email te sturen via contact.

Luister op www.soundcloud.com naar 2 nummers van de CD.

 

 

3 September 2011

Ik zing een 'thuiswedstrijd' bij de Hoornse Haven Concerten.
Foto: Dagblad West-Friesland Gepubliceerd 4 september. 

HOORN - Een sfeervol beeld was het zaterdagavond. Stil luisterend publiek, in de schemering op de kades van de Karperkuil, waar de Hoornse mezzosopraan Maartje de Lint een concert gaf.

Op het drijvende podium in de haven werd zij begeleid door Het Wereldorkest. Sommige muziekliefhebbers kozen voor een ereplekje en genoten vanuit hun bootje van de muziek.
De achtste editie van de Havenconcerten veelzijdiger dan ooit.

 

Juni 2011

Jevgeni Onegin

 

In het teken van het Holland Festival brengen wij van DNO de opera van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski samen met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons. De regie is in handen van de spraakmakende Noorse regisseur Stefan Herheim 

 

21 Mei 2011

Open dag Het Muziektheater Amsterdam

 

Ik zing, prachtig begeleid door Brian Fieldhouse, een programma van liederen van Kurt Weill, een van mijn favoriete componisten.

In het voorgebouw van Het Muziektheater zitten de mensen op de trap en kijken toe vanaf de foyer op zaalniveau.

 

18 April 2011

Indrukwekkende Matthäus-Passion in Veenendaal

door Teun van de Steeg


VEENENDAAL - Velen waanden zich afgelopen vrijdag- en zaterdagavond in het muzikale passie-gebeuren van Bachs monumentale werk: de Matthäus-Passion o.l.v. dirigent Hans Lamers. Solisten waren Jeroen de Vaal (evangelist), Kees-Jan de Koning (Christus), Lisette Bolle (sopraan), Maartje de Lint(alt), Pascal Pittie (tenor) en Jan Willem van de Hagen (bariton).

Reeds de opening is fascinerend en pakt de luisteraar volledig.

Het koor was krachtig en op de juiste momenten overtuigend en indrukwekkend. Ook hulde aan de solisten. Het was mooi, boeiend en indrukwekkend.

 

April 2011

De Nederlandse Opera brengt de opera Platee van Rameau

 

Voor deze bijzondere barok productie is een speciaal vocaal ensemble samengesteld waar ik aan mee werk. Het werkproces is heel bijzonder; barokmuziek vraagt een hele andere manier van zingen. We worden door de verschillende coaches tot in de finesses klaargestoomd voor het toneel.

 

Januari 2011

Ik zing en speel (hop) de rol van Krekel in 'Het Sluwe Vosje'van Janácek.

NRC Handelsblad

door Kasper Jansen

Sluwe Vosje is vol kleur en plezier
****
‘Als het bladeren in een levend en klinkend prentenboek, zó is Janáceks opera Het Sluwe Vosje bij De Nederlandse Opera. De hartveroverende productie van Richard Jones uit 2006 wordt herhaald met goeddeels dezelfde massale en voortreffelijke cast. […] Als het dartele Sluwe Vosje – een prachtige rol van Rosemary Joshua – is geschoten, wordt haar staart het mofje van de bruid van de stroper. De boswachter, een prachtige en goedmoedige rol van Dale Duesing, eindigt als een modderig varken en ziet alweer een jong vosje.’

 

November 2010

Kamer Muziek Festival Hoorn

Noord Hollands Dagblad

door Farida Houthuijsen

 

" De Lint zong 'December Songs' van Maury Yeston en liederen van Kurt Weill. Ze deed dat met veel inlevingsvermogen en een prachtige uitstraling".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 Maart 2010

Stabat Mater Bergen op Zoom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Februari 2006

Carnavalsconcerten BrabantBrabants Dagblad

Door Jace van de Ven


Carnavalsconcerten Brabant
Hoogtepunt was de aria 'Mon coeur s'ouvre a ta voix' uit Samson et Delila van Saint-Saens waarin de Lint, als zeemeermin, wordt toegezongen door Pittie als echteOetel; in zwemband en op zwemvliezen.

 

 

Trouw

Door Peter van der Lint
Thomasso Traetta/ Antigona
In de broekrol van Hemone kwamen we eindelijk weer eens de Nederlandse mezzo Maartje de Lint tegen. De Lint zong met veel passie en toonde zich in houding en stem zeer betrokken bij haar rol.

 

Noordhollands dagblad

Door Jos Ruiters
 

Tanglewood Music Center USA

2 zomers lang concerten en masterclasses van de groten der aarde.

Hiernaast Seiji Ozawa

 

Lees mijn concert recensies:


The Berkshire Eagle

Door Andrew L. Pincus
Shostakovich/ Six Poems of Sofia Gubaidulina
In his 'Six Romances', Shostakovich mourns the crushing of the individual and of art by a monolithic state, Maartje de Lint, strong, warm and expressive of voice, sings the six settingsover the commentaries of a string orchestra, which rises above a grief-filled whisper only to express anger.

 

The Boston Globe

Door Richard Dyer
Shostakovich/ Six Poems of Sofia Gubaidulina
The Tsvetayeva songs are late Shostakovich, spare in sound, unsparing in depth of emotion. Mezzo-soprano Maartje de Lint sang them with compelling presence, concentration, and vivid, fearless tonal colorations. This was strong singing, ably supported by the chamber orchestra under de Leeuw's direction.

 

augustus 1995

Ik zing mijn eerst grote solo na mijn afstuderen in de opera Francois Guyon van Kees Olthuis.

 

Trouw

Door Franz Straatman
Kees Olthuis/ Francois Guyon
Uit haar wiegende aria 'Ik kwam hier niet alleen'sprak grote zeggingskracht, mede door de innige voordracht van Maartje de Lint.

 

Delftsche Courant

Door Rien Frolich


Kees Olthuis/ Francois Guyon
Met stralende stem en voortreffelijke dictie zet zij zeer geloofwaardig en voornaam een tragische vrouw neer, die zich in haar verliefdheid en hunkering volstrekt heeft vergist, maar geen afstand kan en wil nemen.

 

Juni 1995

Ik studeerde af met een mannenrol (een zgn 'broekenrol' in de Operaklas van Het sweelinck Conservatorium Amsterdam en ontving een lovende kritiek in Dagblad Trouw

 

Trouw

Door Peter van der Lint


Haendel/ Serse (Xerxes)
"Zij was duidelijk veruit de ster van de avond. Haar krachtige, in alle registers egaal doorgevoerde stem was een bijzondere verrassing. Bovendien acteerde zij met ongebreidelde passie en wist ook met lichaamstaal de verontwaardiging van haar personage duidelijk te maken. Met goede coaching moet uit Maartje de Lint een bijzonder talent kunnen groeien".

 

Hoe het allemaal begon...

 

Bij het zien van deze foto zult u allemaal begrijpen dat het een kwestie van tijd was dat ik op het grote toneel zou verschijnen. Mijn jeugd bestond uit vele verkleedpartijen, optredens in de woonkamer en op feestjes en mijn eerste solo's bij Het kinderkoor. Niet te vergeten het 'voorzingen' van het Lied van de Week, in de gereformeerde gemeente waar mijn ouders destijds lid van waren. Daar stond ik als jong meisje in mijn witte jurk boven bij het orgel... 

 Maartje Eitler - de Lint

 00 31 (0)6 55 77 4660  

info@maartjedelint.com

KvK 52420205

BTW 184619397B01

 

 

For bookings you can contact:

 

Impresariaat Kox Vocaal

Tine van't Klooster- Martine Kox

info@koxvocaal.nl

035-54 26 280 / 06- 155 04 628

www.koxvocaal.nl

 

Impresariaat Tineke Ouwendijk

impres.tineke.ouwendijk@planet.nl

0318-57 56 43 / 06-54 60 52 50

www.impresariaat-tineke-ouwendijk.nl

 

10Vocaal

De Muddegezaai 10

8252 KA Dronten

0321- 701332

info@10vocaal.nl

 

 

Profile photo's www.basja.com

 

© Nothing from this site may be used or copied without authorisation.